Tisztelt Utasunk, Partnerünk!

Irodánk zavartalanul folytatja működését, azonban a koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel a személyes ügyfélfogadásunk további értesítésig szünetel. Kollégáink az alábbi telefonszámon illetve e-mailcímen érhetőek el: +36 30 830 4233 reservation@american.hu +36 70 703 8265 partner@american.hu
E.g., 2021.06.13
E.g., 2021.06.13
(12+)
(2-11)
E.g., 2021.06.13
E.g., 2021.06.13

Általános Szerződési Feltételek

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
 
Az AST-American Service Idegenforgalmi Kft. (továbbiakban AST) által üzemeltetett honlapokon történő repülőjegy foglalással és a vonatkozó díjak megfizetésével fuvarozási szerződés jön létre az érintett légitársaság és az utas között, melyet az AST-American Service Idegenforgalmi Kft. (1051 Budapest, József Attila u. 18., MKEH regisztráció R-1047/94/1999, adószám: 10949281-2-41), mint bizományos közvetít. Az AST-American Service Idegenforgalmi Kft. beszedi a légitársaságokat illető fuvardíjat, illetékeket és díjakat. A közvetítési tevékenységért és a kiszolgálásért az AST-American Service Idegenforgalmi Kft -t szolgáltatási díj illeti meg.
 
Foglalás
A honlapok (továbbiakban foglalási rendszer) a világméretű foglalási rendszerek és egyes légitársaságok adatbázisában nyilvántartott járatokat, árakat, illetékeket és díjakat jeleníti meg. 
A foglalási rendszeren keresztül a felhasználó által önállóan befoglalt jegyek után az AST úticéltól szolgáltatási díjat számol fel. Amennyiben a felhasználó a repülőjegyet nem saját maga foglalja be, a foglalás elkészítésére irodánkban is lehetőség nyílik, ekkor azonban a repülőjegy ára a foglalás pillanatában rendelkezésre álló helyek alapján határozható csak meg.
A repülőjegy foglalás elkészítésénél a rendszer generál egy visszaigazolást, melyet az Ön által megadott e-mail címre is elküld.
Amennyiben ez a visszaigazolás nem érkezik meg az Ön címére, kérjük, minden esetben keresse kollégáinkat a foglalást követő első nyitva tartási nap végéig, a megadott elérhetőségeken. Az e-mailek fogadása az Ügyfél felelőssége, irodánk ezért nem vállal felelősséget.
Felhívjuk figyelmét, hogy a fapados légitársaságok a repülőjegy árán és a repülőtéri illetéken felül bankkártya tranzakciós díjat és esetenként más díjakat is felszámolhatnak, melyeket esetleg csak a foglalási folyamat későbbi fázisában jelenítenek meg!
Hitelkártyás fizetés esetén a légitársaságok forinttól eltérő valutában is benyújthatják terhelésüket. Az ebből eredő árfolyam különbözetért nem vállalunk felelősséget.
Figyelmébe ajánljuk, hogy utazásaik megkezdése előtt 72 órával érdemes a foglalásaikat az adott légitársaságnál telefonon vagy e-mailben megerősíteni, különösen amerikai utazások esetén.
 
Utas adatok megadása
Az adatok megadása az utasok felelőssége. Helytelen adatok megadásából származó károkért az AST nem vállal felelősséget.
Életkor kedvezmények
Csecsemő kedvezmény: azon utasok számára, akik az utazás időszaka alatt nem töltik be a 2. életévüket, legalább 1 felnőtt kísérővel utaznak és nem foglalnak számukra külön ülőhelyet.
Gyermekkedvezmény: azon utasok számára, akik az utazás időszaka alatt nem töltik be a 12. életévüket, legalább 1 felnőtt kísérővel utaznak.
Az utasok adatait az érvényes és az utazáshoz használt dokumentumban (útlevél, vagy személyi igazolvány) szereplő módon kell megadni. A légitársaságok megtagadják a fuvarozást, amennyiben az azonosításra használt dokumentumban és a repülőjegyben eltérő adatok szerepelnek.
Kapcsolattartó személy adatai
A foglalási rendszer lehetőséget biztosít kapcsolattartó személy megjelölésére. Az AST minden értesítést a kapcsolattartó személy számára és elsősorban a foglalási rendszerben megadott e-mail címre továbbít. Ezen értesítések utasoknak történő továbbításával kapcsolatban semmiféle felelősséget nem vállal.
 
Utazási dokumentumok
Az utazáshoz szükséges dokumentumok biztosítása az utasok felelőssége. Az AST nem vállal felelősséget azért, mert az utazás a szükséges dokumentumok, vagy vízum hiányában meghiúsul és nem is ellenőrzi azokat.
A nemzetközi előírások általában a visszaérkezés dátumát követő további 6 hónapos érvényességet írnak elő az okmányok (útlevél, személyi igazolvány) esetében.
A repülőjegy foglalásról kapott visszaigazolás utazásra nem jogosít. A visszaigazolás feltünteti, hogy az utas milyen módon kapja meg az utazáshoz nélkülözhetetlen elektronikus repülőjegyét.
A foglalások és repülőjegyek módosítása és visszatérítése:
A foglalások, illetve a már kiállított repülőjegyek kizárólag a légitársaságok előírásainak megfelelően módosíthatók, vagy válthatók vissza. A foglalásokban az útvonal és az utasok neve nem módosítható.
A legfontosabb feltételekről a foglalási rendszer tájékoztatást nyújt.
A repülőjegyek módosítása, visszatérítése külön szolgáltatásnak minősül, melyért a légitársasági díjakon felül az AST 5.000 Ft/jegy módosítási illetve 15.000 Ft/lemondási díjat számít fel.
 
Kiegészítő szolgáltatások díjai
Egészségügyi vagy vallási okokból lekért kiegészítő szolgáltatások ügyintézése (pl. tolószék lekérése, speciális étkezés foglalása, stb.): ingyenes
Egyéb kiegészítő szolgáltatások (pl.: kisállatok szállítása, sportszerek, méretes csomag, stb.) ügyintézési díja: 5.000 Ft.
Amennyiben az utas oda-vissza jeggyel rendelkezik, és a jegy valamely szakaszát nem használja fel ("no-show"), úgy a légitársaság automatikusan törli a jegyhez tartozó foglalást, és a további szakaszoknál megtagadja az utas szállítását!
 
Fizetési lehetőségek
 1. Online bankkártyás fizetés
Bankkártyával történő fizetés az CIB Bank ZRt. által üzemeltetett, a nemzetközi kártyatársaságok szabályai és biztonsági előírásai szerint működő rendszerén keresztül történik.
Oldalunkon az alábbi kártyatípusokkal tud fizetni:
- MasterCard (dombornyomott)
- Visa (dombornyomott)
- Visa Electron (nem dombornyomott), kibocsátótól függően – ezen kártyák esetében a kibocsátó bank határozza meg, hogy lehetővé teszi-e a kártya internetes használatát. Amennyiben az Ön kártyáját kibocsátó bank engedélyezte az interneten való kártyahasználatot, Ön természetesen fizethet internetes áruházunkban Electron kártyájával. Pontos információért kérjük, forduljon a kártyáját kibocsátó bankhoz.
- internetes használatra alkalmas webkártya
Tájékoztatjuk, hogy a lefoglalt repülőjegy megvásárlásakor két tranzakció történik: a repülőjegy és a repülőtéri illetékek és díjak összegével a légitársaság, a szolgáltatási díj összegével pedig a CIB Bank terheli meg kártyáját. Felhívjuk figyelmét, hogy a légitársaságok a fizetés időpontjában először csak zárolják a fizetendő összeget, a tényleges fizetés később, gyakran csak több nap után történik meg.
Felhívjuk figyelmét, hogy bankkártyás fizetés esetén a fizetést követően a repülőjegy azonnal kiállításra kerül, és ezek után a repülőjegyhez tartózó légitársasági feltételek érvényesek!
 2. Készpénzes vagy bank- illetve hitelkártyás fizetés irodánkban
Felhívjuk figyelmét, hogy a foglalási rendszer a légitársasági előírások alapján a lefoglalt repülőjegyre a foglalás napján éjfélig vállal árgaranciát. Amennyiben a jegyek ellenértékének kifizetése nem történik meg az AST nem vállal felelősséget a változásból eredő károkért. Az árakat és illetékeket a valutaárfolyamok és üzemanyagárak változása is befolyásolja.
Repülőjegyét személyesen készpénzzel vagy bank- illetve hitelkártyával tudja kifizetni irodánkban:
AST-American Service Travel
1051 Budapest, József Attila u. 18.
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 09.00-18.00
Szombat: 09.00-13.00
Amennyiben a fizetés a foglalást követő 48 órán belül nem történik meg, foglalása automatikusan törlésre kerül!
Helyszínen fizetendő illetékek
Bizonyos országokban lehetnek olyan reptéri illetékek, melyek kizárólag ott helyben fizethetőek. Ezeket az adatokat gyakran minden jelzés nélkül vetik ki, vagy változtatják meg. Javasoljuk, hogy erre az oda- illetve visszaút megerősítésénél kérdezzen rá külföldön a légitársaságnál.
 
Repülőjegy átvétele
A befoglalt és a jegykiállítási határidőn belül kiegyenlített repülőjegyeket irodánk a foglalásban megadott átvételi mód szerint kézbesíti. Ennek esetleges költségeit, a végszámla összegéhez hozzászámítjuk.
Átvételi lehetőségek
1. Személyes átvétel az AST irodájában
1051 Budapest, József Attila u. 18.
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 09.00-18.00
Szombat: 09.00-13.00
Telefon/Fax: 327-4044/327-4045, E-mail: partner@american.hu
2. A jegy elküldése e-ticket formájában
A repülőjegy a fizetést követően elektronikus jegy formájában, e-mailben kerül elküldésre.
 
Számlázás
Repülőjegyről számlát csak a számlázási adatoknál megadott címre van mód kiállítani. Utólagos számlamódosításra nincs lehetőség. A számlát a repülőjeggyel együtt adjuk át (személyes fizetés esetén), vagy postai úton juttatjuk el Önnek (elektronikus jegy esetén)!
 
Útlemondási biztosítás megkötése 
Az utas vagy a szerződő a megvásárolt repülőjegyre útlemondási biztosítást köthet legkésőbb a díj kiegyenlítésekor. Az útlemondási biztosítás a biztosító feltételei szerint téríti meg az utas költségeit az utazási szerződéstől elállás esetén. Repülőjegy vásárlás esetén az útlemondási biztosítás díja a repülőjegy díjának és a repülőtéri illeték összegének az 5 %-a. Az útlemondási biztosítás nem terjed ki az utazási iroda szerviz díjára.
Az AST fenntartja a jogot, hogy a felhasználó szándékos tevékenységével okozott kárt megtéríttesse.
A szerződésben nem szabályozott kérdésekben az „R”, a Ptk. és egyéb jogszabályok irányadóak.
 
LÉGI UTASOK JOGAI – Az Európai Bizottság magyar nyelvű tájékoztatója:
http://ec.europa.eu/magyarorszag/news/current_issues/20070910_legiutasok_jogai_hu.htm
 
A NEMZETKÖZI UTASFORGALOMBAN ÉRVÉNYES FELELŐSSÉGI KORLÁTOZÁSÁRÓL
Közöljük azokkal az utasokkal, akiknek célállomása, vagy az utazás során érintett leszállóhelye nem az indulási ország területén van, hogy utazásuk teljes útvonala, beleértve azt az útszakaszt, amely az indulási vagy rendeltetési hely országán belül fekszik, az ún. VARSÓI EGYEZMÉNY hatálya alá tartozik. Az ilyen utasok figyelmét felhívjuk, hogy amennyiben az Amerikai Egyesült Államokba, vagy onnan vissza utaznak, vagy megállapodás szerint megszakítják útjukat az Amerikai Egyesült Államok területén, az EGYEZMÉNY, valamint az alkalmazható díjszabások részét képező különleges fuvarozási szerződések kikötik, hogy egyes – az ilyen különleges fuvarozási szerződésekben résztvevő – fuvarozók felelőssége az utas halála vagy testi sérülése esetén általában a bizonyított kár összegéig terjed, de nem haladhatja meg az 75.000 USA dollárt utasonként, és ez a felelősség az ilyen értékhatárig független attól, hogy a fuvarozó gondatlanságban elmarasztalható-e. Ha az utasok fuvarozását olyan fuvarozók végzik, amelyek különleges fuvarozási szerződéseknek nem résztvevői, vagy az utasok nem az Amerikai Egyesült Államokba, vagy onnan vissza utaznak és megállapodás szerinti útmegszakításuk nincs az Amerikai Egyesült Államok területén az utasok halála vagy testi sérülése a fuvarozó felelősségének értékhatára általában megközelítőleg 10.000 vagy 20.000 USA dollár.
A felelősségi korlátozásnak a fenti 75.000 USA dollárig terjedő összege magában foglalja a bírósági illetéket és perköltséget, kivéve, amikor a keresetet olyan állam területén nyújtják be, ahol az előírás szerint a bírósági illetéket és perköltséget külön kell leróni. Ez esetben az értékhatár 58.000 USA dollár és ez az összeg nem tartalmazza a bírósági illetéket és perköltséget.
 
A POGGYÁSSZAL KAPCSOLATOS FELELŐSSÉGI KORLÁTOZÁSOK
A poggyász elvesztése, késedelme vagy sérülése esetén a fuvarozó felelősségének értékhatára az alábbi, hacsak magasabb értéket nem nyilvánítottak és járulékos díjat nem fizettek: a nemzetközi forgalomban (nemzetközi utazások belföldi szakaszait is beleértve) a fuvarozó felelősségének értékhatára megközelítőleg 20,00 USA dollár a feladott poggyász kilogrammjára és személyenként 400,00 USA dollár a fel nem adott poggyászra. A teljesen az USA-n belüli forgalomban az amerikai hatósági előírások értelmében legalább 1.250 USA dollár személyenként. Bizonyos típusú értékcikkekre értéket lehet nyilvánítani. Néhány fuvarozó nem vállal felelősséget törékeny, romlandó vagy értékes cikkek fuvarozásáért. További felvilágosítással a légitársaságok szolgálnak.
Fontos figyelmeztetés
Ha bármely pontos 72 óránál hosszabb időre megszakítja utazását, ajánljuk hogy erősítse meg szándékát a tovább-, vagy visszaútra szóló helyfoglalásának igénybevételére. Járatának indulása előtt legalább 72 órával ajánlatos felkeresnie a légitársaság irodáját azon a helyen, ahol útját folytatni szándékozik. A megerősítés elmulasztása helyfoglalásának törlésével járhat.
Ha a tovább-, vagy visszaútra valamely járatra foglalt helyét és utazását 48 óránál hosszabb időre bármely ponton megszakítja, ajánljuk, hogy erősítse meg szándékát az előzetesen lefoglalt hely igénybevételére a járat indulása előtt legalább 48 órával.
Túlkönyvelés
Egyes járatokon előfordulhat túlkönyvelés és csekély valószínűséggel megtörténhet, hogy az utas arról a járatról, amelyre megerősített helyfoglalása van, lemarad. A kártérítés szabályozásáról az érintett légitársaság ad tájékoztatást.
Az alábbi tárgyak díjmentesen szállíthatók:
– Egy női kézitáska vagy levéltárca
– Egy felöltő vagy takaró
– Csecsemőkosár, összecsukható babakocsi
– A csecsemő tápláléka, amelyre útközben szüksége lehet
– Úti olvasmány
– Kisméretű fényképezőgép
– Egy esernyő vagy sétapálca
– Egy tolókocsi és/vagy egy pár mankó
A fenti tárgyakon kívül személyenként egy darab kézipoggyász, amelynek összmérete (hossz+szélesség+magasság) nem haladja meg a 115 cm-t.
A fuvarozó felelőssége nem terjed ki az utas poggyászában szállított pénz, kulcsok, ékszerek, ezüstnemű, értékpapírok vagy más értékes üzleti okmányok, útlevelek és más személyazonosságot igazoló okmányok vagy minták, gyógyszerek eltűnésére, sérülésére vagy késedelmes szállítására.
Fedélzetre nem vihető tárgyak:
– Veszélyes árunak minősülő, poggyászban nem szállítható anyagok és tárgyak.
– Támadásra vagy védekezésre készített vagy szánt tárgyak, mint tüzifegyverek és hegyes, éles vagy tompa fegyverek, amelyek közé tartozhatnak a gumibotok, bárdok és nehezített vagy szöges végű botok
– A fenti tárgyak utánzatai
– Minden általános használatra szolgáló tárgy, amelyet védekező vagy támadó fegyverként lehet felhasználni, pl. jégbárdok, hegymászó botok, késes borotvák, hegyes ollók, kések, bicskák, szerszámok, túlnyomásos palackok/tartályok és minden olyan tárgy, amely gyanúra adhat okot.
– Olyan elektronikus eszközök, amelyek zavarják a navigációt vagy a repülőgép elektronikus rendszerét, mint hordozható FM rádió- és televízió vevőkészülékek, mozgó telefonok, hordozható adó-vevő készülékek, hordozható rádióvezérlésű készülékek, olyan elektromos készülékek, amelyek elemköteggel vagy más külső erőforrással működnek, kivéve hordozható mérőműszereket, hallókészülékeket, elektromos borotvákat, kalkulátorokat és más olyan elektronikus készülékeket, amelyekre a hajózószemélyzet előzetes engedélyt ad.
Veszélyes áruk a poggyászban
Biztonsági okokból az alábbi „veszélyes áruk” személyi (feladott vagy kézi) poggyászként nem fuvarozhatók:
a) olyan diplomata- és biztonsági aktatáskák, amelyekben üzembe helyezett riasztóberendezés, beépített lítiumtelep és/vagy pirotechnikai anyag van;
b) robbanó anyagok, töltények, petárdák, rakéták;
c) gázok (gyúlékonyak, nem gyúlékonyak, mélyhűtöttek vagy mérgezők) például campingfőzőkhöz használatos gáz és aerosolok;
d) gyúlékony folyadékok, mint öngyújtótöltő, festékek, higítók;
e) gyúlékony szilárd anyagok, mint GYUFA, és egyéb könnyen gyulladó anyag, öngyulladásra hajlamos anyagok, vízben gyúlékony gázt fejlesztő anyagok;
f) oxidáló anyagok (pld. Fehérítő és peroxidok);
g) mérgező és fertőző anyagok;
h) radioaktív anyagok;
i) korrodáló anyagok (pld. Higany, savak, galvánelemek, akkumulátorok);
j) mágneses anyagok és egyéb veszélyes eszközök, javak, amelyeket az IATA VESZÉLYES ÁRUK SZABÁLYZATA ismertet

Az alábbi cikkek kivételként – korlátozott mennyiségben – fuvarozhatók:
a) szükséges vagy hasznos gyógy- és illatszerek utasonként max. 23 kb;
b) romlandó anyagok csomagolásához használt szárazjég, csak kézipoggyászban és utasonként max. 2 kg;
c) alkoholos ital, parfümök, kölnivíz;
d) kisméretű, gyógyászati célú oxigénű vagy légpalack, a fuvarozó előzetes egyetértésével;
e) művégtagok műkötetésére szolgáló széndioxid-patronok (szükség esetén tartalék is);
f) a légitársaság előzetes engedélyével biztonságosan dobozolt sportlőzser (utasonként max. 5 kg bruttó mennyiség), csak feladott poggyászban. Gyújtó és robbanólövedéket tartalmazó lőszer fuvarozása tilos;
g) dohányzó felszerelés, csak ha az utas azt magánál tartja,. Öngyújtótöltő fuvarozása tilos;
h) sebészileg beoperált szívritmus-szabályozó
A személyi poggyászban tiltott cikkek nagy része áruküldeményként feladható bizonyos feltételek betartása mellett.
 
REPÜLŐGÉPRE SZÁLLÁS ELUTASÍTÁSA TÚLKÖNYVELÉS MIATT
Azokban az országokban, ahol elégtelen helybiztosítás esetére vonatkozó kártalanítási eljárások vannak érvényben, a fuvarozók kártalanítják azon utasokat, akiknek érvényes helyfoglalása van, de akiktől a túlkönyvelés következtében fellépő helyhiány miatt megtagadták a repülőgépbe szállást. Ezen eljárások részletei megtalálhatók a légitársaságok irodáiban.
A járatok jobb kihasználtsága érdekében a fuvarozók túlkönyvelhetik járataikat, hogy a repülőtéren meg nem jelent utasok helyeit olyan utasoknak ajánlhassák fel, akik az adott járaton egyébként nem utazhatnának. Miközben a fuvarozók mindent elkövetnek, hogy helyet biztosítsanak az adott járatra megerősített helyfoglalással rendelkezőknek, előfordulhat, hogy ez a helybiztosítás nem minden esetben garantált.
FIGYELMEZTETÉS: Ha a rendeltetési hely, vagy az utazás során érintett leszállóhely nem az indulási ország területén van, a fuvarozás a Varsói Egyezmény hatálya alá tartozhat, amely halál vagy testi sérülés, illetve a poggyász elvesztése vagy megrongálódása esetén általában korlátozza fuvarozó felelősségét. Lásd a „Nemzetközi Utasforgalomban Érvényes Felelősségi Korlátozásról” és az „A Poggyásszal Kapcsolatos Felelősségi Korlátozásról” szóló Tájékoztatókat is.